Globis: klaar voor de grote doorbraak
05/07/2017
Globis courses: get more out of your Globis products
07/10/2017
Show all

Het nieuwe technologieplatform GlobChain® wil logistieke bedrijven helpen om hun verzamelde data nuttig te gaan inzetten. Bij de presentatie in Antwerpen stelde het platform alvast vier concrete tools voor.

GlobChain® is een initiatief van het Aalsterse IT-bedrijf Globis. Het wil een virtueel netwerk van logistieke dienstverleners uitbouwen, op basis van grote hoeveelheden data die in logistieke bedrijven omgaan. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat commerciële, administratieve en operationele processen ‘in real time’ in de supplychain worden geïntegreerd. Daarom stelt het enerzijds oplossingen voor om die data bij elkaar te brengen én levert het ook tools aan om die data beter te ontsluiten, te doorzoeken en in te zetten voor het efficiënter maken van de verschillende processen in de supplychain.

“GlobChain® is een community van verschillende vooruitstrevende bedrijven die de supplychain afdekken”, zegt salesmanager Maarten Van Gysegem. “We willen de samenwerking tussen bedrijven mogelijk maken met opleiding van Globis en partners. We zetten sterk in op semantische zoekmachines, voorspellende toepassingen en transportoptimalisatie. Het project werd negen maanden geleden opgestart. Onze scope ligt op Europa, maar de eerste projecten in de VS en Canada lopen al.”

‘Meer’ vol data

Een hele mondvol, mocht ook blijken bij de lang uitgesponnen presentatie gistermiddag in het Felixpakhuis. Vier concrete toepassingen heeft het bedrijf in aanbieding, maar dat aantal zal in de toekomst nog toenemen. GlobSync koppelt de verschillende interne systemen van de logistiekbedrijven aan elkaar. In veel bedrijven is immers een historische wildgroei aan systemen ontstaan die nog lang niet allemaal met elkaar ‘praten’. GlobChain® noemt een dergelijk geïntegreerd systeem een ‘Enterprise Service Bus’. Het systeem vergemakkelijkt ook de digitale communicatie met klanten en toeleveranciers.

De data worden bij elkaar gebracht in een zogeheten ‘data lake’. Andere toepassingen gaan met deze data aan de slag. GlobSearch is een semantisch zoekplatform dat zeer verfijnde zoekopdrachten mogelijk maakt. Handig als u op zoek bent naar één specifieke container op basis van een aantal (onvolledige) gegevens.

GlobTrace monitort van deur tot deur de supplychain voor oceaanvracht. GlobLearn is gebouwd op zelflerende algoritmes die op zoek gaan naar verbetermogelijkheden en zwakheden in de supplychain.

Voor de toekomst staan nog toepassingen in de steigers als een wereldijd forwardingportaal, een forecasting engine, en tools voor reputatiemanagement, financiële analyse en ‘what if’-analyses. Bedrijven als Nedcargo en Ewals doen nu al beroep op de knowhow van Globis.

Co-creatie

GlobChain® is bij uitstek een platform dat ontstaat door co-creatie: om de verschillende toepassingen uit te bouwen, ging het bedrijf in zee met partners wier knowhow van pas kon komen, zoals het Nederlandse iShare, dat standaarden voor datadelen opzet, Phi Data -specialisten in barcodes, RFID en ‘internet of things’-, en blockchainspecialist Juru. De hele samenwerkingsidee zit dus ook in de filosofie van het bedrijf verweven. Niet onbelangrijk: GlobChain® is compatibel met de datasets van NxtPort. Concreet bouwt GlobChain® ‘business intelligence tools’ die de data uit NxtPort aanschouwelijk en interpretabel maken.