Hoe gaming-technologie inzetten in de logistieke wereld?
03/05/2018
Globis, keynote van Deloitte op de ‘Dag van Inkoop en Logistiek’
24/04/2018
Show all

Digitalisering: trends & tools voor haven en logistiek

Karel Van den Berghe geeft opleiding bij Portilog

Globis speelt een voortrekkersrol in de digitale transformatie van de logistieke sector. Met het innovatieve GlobChain-platform wil Globis een revolutionair virtueel netwerk van logistieke dienstverleners opbouwen. GlobChain zet de deur open naar een digitale supply chain, waarin informatie vlot gedeeld wordt door alle betrokken spelers.

Om de kennis over digitalisering verder te verspreiden, geeft Karel Van den Berghe, CEO van Globis, in mei een opleiding bij Portilog. Portilog is het vormingscentrum voor de havengebonden en logistieke sector. Het centrum biedt kwaliteitsvolle, praktijkgerichte opleidingen en opleidingsadvies op maat aan voor bedrijven met een haven- of logistieke activiteit.

Met een reeks van 13 opleidingen, workshops en tools rond awareness, change, screening & rekrutering en learning in het kader van digitale transformatie wil Portilog bedrijven en medewerkers ondersteunen in het proces naar digitalisering. Transformeren is immers geen optie meer, maar een must. Het initiatief steunt op een onderzoek naar de stand van zaken van de digitalisering in de sector, uitgevoerd door Portilog, De Opleidingscoach en Randstad. In het onderdeel ‘Digitalisering: trends & tools voor haven en logistiek’ bereiden de deelnemers zich in drie sessies voor op de sector van morgen. Trends en innovaties worden belicht, zoals datasharing platformen en digital documents systemen; net als tips en tools om future proof te blijven.

In de derde sessie geeft Karel Van den Berghe een opleiding over de mogelijkheden om toepassingen in de traditionele havensector te digitaliseren. Wat zijn de opties voor digitalisering van logistieke operaties op de werkvloer? Een ‘Automated Reception Desk’ zorgt er bijvoorbeeld voor dat chauffeurs zichzelf kunnen aan- of afmelden. Een ‘Dimensioning app’ laat toe om goederen te controleren, automatisch afmetingen te scannen of foto’s te nemen. Ook het laden van containers en vrachtwagens via scanning is een stap vooruit in de digitalisering van de supply chain. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe digitale toepassingen kunnen zorgen voor efficiëntie en procesoptimalisatie in de praktijk.

“Globis heeft verschillende digitale tools ontworpen die de supply chain ondersteunen. Dat maakt van hen de ideale partner om bij dit traject te betrekken en enkele specifieke, praktische cases te brengen”, zegt Brigitte Wauters, Manager Training Services bij Portilog. “Deze sessie past binnen het ‘Learning’-onderdeel van de opleiding. Medewerkers moeten immers de kans krijgen om hun digitale skills te ontwikkelen en bij te scholen.”

De eerste opleiding van de reeks start in mei, geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de hele reeks of voor een opleiding naar keuze via de website van Portilog.