Persbericht – Globis wordt ‘launching customer’ van iSHARE
29/03/2018
Digitalisering: trends & tools voor haven en logistiek
07/05/2018
Show all

Hoe gaming-technologie inzetten in de logistieke wereld?

Overleg over stageprojecten voor studenten Digital Arts & Entertainment (Howest) bij Molenbergnatie, in samenwerking met Globis

De opleiding Digital Arts & Entertainment (DAE) aan de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk staat bekend als de beste game-opleiding ter wereld. De toepassingen van de gametechnologie zijn breed inzetbaar. Steeds meer andere industrieën dan de gamingwereld doen dan ook een beroep op gametechnologie.

Howest wil meer studenten laten doorstromen naar die andere industrieën, zoals bijvoorbeeld ook de logistieke sector. Daarom zet Howest al jarenlang in op samenwerking met bedrijven waar baanbrekende technologische toepassingen ingezet kunnen worden. DAE Studio’s, een spin-off van Digital Arts & Entertainment, is in het leven geroepen om deze brug te slaan tussen studenten, Howest-research en de industrie.

Tijdens een brainstormsessie met de logistieke dienstverlener Molenbergnatie en haar software-partner Globis, ging DAE Studio’s op zoek naar hoe de studenten Digital Arts & Entertainment hun kennis kunnen inzetten bij de verdere automatisering van de logistieke dienstverlener. Molenbergnatie vervoert agrarische producten zoals koffie, cacao, noten en rijst. In Antwerpen alleen al beschikt Molenbergnatie over 350 000 m² aan magazijnen.

De logistieke wereld is over het algemeen weinig geautomatiseerd en daar wilt Globis een mouw aan passen. Globis helpt Molenbergnatie bij de transformatie van manuele data-entry naar automatisering. Globis ontwikkelt voor de logistieke dienstverlener ten eerste een automatische ‘gate-functie’, zodat het duidelijker is wie zich op de site van Molenbergnatie bevindt en wanneer. Daarnaast werkt Globis aan een tool om de algemene planning in de magazijnen van Molenbergnatie efficiënter te maken. Ten slotte implementeert het softwarebedrijf haar warehouse management systeem om het inventarisbeheer te optimaliseren en de opslagcapaciteit in de magazijnen maximaal te benutten.

De brainstormsessie leverde enkele interessante pistes op. Zo kan Molenbergnatie gaming-technologie gebruiken bij de opslag van goederen in haar ‘breakbulkterminal’. Aangezien de palletten een verschillende grootte hebben, lijkt het stapelen ervan helaas soms op een Tetris-spel. Ook de lokalisatie en opvolging van producten zou dankzij de combinatie van gaming-technologie en Internet of Things veel vlotter en dus efficiënter kunnen verlopen. Concreet denkt DAE Studio’s daarbij aan de volgende technologische toepassingen: virtual reality om producten te bekijken en te meten, drones om de plaatsing van de palletten te bepalen of tracking en tracing van de heftrucks die de goederen verplaatsen.

De drie partijen bekijken nu hoe ze kunnen samenwerken.